Despre Noi

Despre liceul nostru

Infiinţat în 1949, Liceul de Muzică « Sigismund Toduţă » reprezintă un nume de referinţă în învăţământul vocaţional din România, Având specializari în muzica instrumentală, canto clasic şi tradiţional  la nivelul tuturor celor trei cicluri de învățământ preuniversitar, mediul şcolar al liceului favorizează dezvoltarea personalității complexe a elevilor, viitori cetăţeni ai ţării, ai Europei.

Sigismund Toduță

Compozitor, muzicolog şi pedagog, Sigismund Toduţă (17 mai 1908, Simeria – 3 iulie 1991, Cluj-Napoca) urmează Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj la secţiile pedagogie (1926-1930), pian (1926-1931) şi compoziţie (1930-1935). Între 1936-1938 se perfecţionează la Academia “Santa Cecilia” şi la Instituto Pontifico di Musica Sacra din Roma, obţinând în 1938 doctoratul în muzicologie.

Numele lui Sigismund Toduţă se leagă strâns de cel al Academiei de Muzică « Gh.Dima », unde a activat ca şi cadru didactic între anii 1946-1974, apoi ca profesor consultant şi primul conducător de doctorate în muzicologie din România. A fost şef de catedră şi rector al instituţiei. Este maestrul la clasa căruia a absolvit o întreagă generaţie de compozitori clujeni, azi reprezentanţi de seamă ai şcolii clujene de compoziţie.

Cuprinzând toate genurile – de la muzică vocală, corală, cameral şi instrumentală la muzică simfonică, vocal-simfonică şi opera -, creaţia sa urmează în esenţă filonul neoclasic, deopotrivă în planul limbajului şi în cel al formelor adoptate. Melodist şi polifonist prin excelenţă, Sigismund Toduţă recurge la un material modal de sinteză, de sorginte folcloric-bizantină.

Știri

Evenimente